Ръководителят на Френската революция Жан-Пол Марат е убит във ваната на собствената

...
Ръководителят на Френската революция Жан-Пол Марат е убит във ваната на собствената
Коментари Харесай

На този ден: Подписан е Берлинският договор

Ръководителят на Френската гражданска война Жан-Пол Марат е погубен  във ваната на личната си баня от Шарлот Корде през 1793 г. Шарлот е френска благородничка и член на противникова политическа групировка.
Прочетете още
Жан-Пол е един от вдъхновителите на свалянето на монархията и на Септемврийските кланета – разправата на тълпата със арестуваните в парижките затвори. Заради радикалните му апели и дейности срещу него стартира правосъден развой, който с оправдателната си присъда единствено усилва неговата известност.

През последната година от живота си е народен представител в Конвента.

През 1837г.  Кралица Виктория става първият крал на Обединеното кралство Англия и Ирландия (по-късно преименувано на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия), който се настанява в Бъкингамския замък  в Лондон. И до ден сегашен в двореца се обитава кралят на Англия. 

След Виктория крале са Едуард VII, Джордж V, Едуард VIII, Джордж VI. От 1952г. кралица на Англия е Елизабет II, която и до през днешния ден е на поста. 

В основата на днешния замък е постройка, издигната за херцога на Бъкингам през 1703 г. Дворецът съдържа 77000 m². На първия етаж в центъра е ситуирана музикалната стая. В задната част на двореца има огромен парк – градина, дружно с езерото е най-голямата частна градина в Лондон.

През 1878г. е  подписан Берлинският контракт,  който урежда измененията на Балканите след Руско-турската война. Санстефанският контракт, с който се поставя завършек на войната, изостря връзките сред Русия и останалите Велики сили. Основното несъгласие се състои в предварителното единодушие на Русия на Балканите да не се основава огромна страна.

Берлинският контракт дава цялостна самостоятелност на Сърбия, Румъния и Черна гора, само че ги задължава да поемат част от държавния дълг на Османската империя. Договорът резервира в общи линии статута на Княжество България. Новата българска страна се слага във васална зависимост от Османската империя и се задължава да ѝ заплаща годишен налог, само че има лично държавно управление и армия, а османската войска няма право да навлиза в нейната територия.

Автономията на Източна Румелия е по-ограничена. Областта се ръководи от основен шеф, назначаван от Високата порта и одобряван от Великите сили с петгодишен мандат. Държавното устройство на региона би трябвало да бъде уредено от европейска комисия.

Част от системата, открита с контракта, е изцяло разрушена на 22 септември 1908 г., когато България афишира независимостта си, а Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.



През 1994г. в САЩ  България за първи и за момента единствен път играе на полуфинал на Световното състезание по футбол . Националите водени от Димитър Пенев играят против Италия единствено ден след рождения ден на Стратега от Мировяне. Роберто Баджо отбелязва два гола за италианците през първото полувреме в 21-а и 25-а минути. Стоичков от дузпа в края на полувремето връща един гол за България. 

През втората част игра с ръка на Костакурта в наказателното поле е подмината от основния съди и България не получава втора дузпа и отпадна на полуфиналите. 

Италия губи финала от Бразилия след дузпи, а България играе против Швеция за третото място и губи с 0:4, само че тогава към момента се дават бронзови медали и на четвъртия в крайното класиране на международни шампионати.

Рожден ден чества рожден ден  Харисън Форд , а през 2009г. умира  Никола Станчев  първият българин спечелил златен олимпийски орден. 



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР